Nórsko: Breivik pred masakrou študoval útoky z dielne al-Káidy

20.04.2012 Celý región

Oslo 20. apríla (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes pred súdom priznal, že poznatky pre spáchanie bombového útoku v Osle a streľby na ostrove Utöya získal na internete.

Prostredníctvom webu študoval prípady útokov z dielne teroristickej siete al-Káida i ďalšie, pričom prečítal viac ako 600 príručiek na výrobu bômb, uviedol.

Breivik spresnil, že zvlášť dôkladne si preštudoval útok na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku z roku 1993 a bombový útok v Oklahoma City z roku 1995.

O al-Káide, ktorú nazval "najúspešnejším revolučným hnutím na svete", Breivik povedal: "Preštudoval som každú ich akciu, čo urobili správne, čo urobili zle."

Podľa protimoslimského extrémistu by mala al-Kádia slúžiť ako inšpirácia krajne pravicovým militantom, aj napriek tomu, že ich ciele sú rôzne. "Chceme vytvoriť európsku verziu al-Káidy," povedal.

Breivika budú vypočúvať do pondelka budúceho týždňa. Pred súdom v Osle sa zodpovedá z obvinení z terorizmu a úkladných vrážd. Priznal sa k tomu, že vlani 22. júla pri bombovom útoku v nórskej metropole a následnej streľbe na neďalekom ostrove zabil 77 ľudí.
 

Vyberte región